NIE TYLKO URZĄDZENIA

    Uważamy, że liczy się znacznie więcej. Od klienta po produkt – firma Diedrich zna się na kawie specialty jak nikt inny.

    NASZA HISTORIA Przeżyj niezapomniane chwile z Diedrich Roasters

    W swojej branży Diedrich Roasters cieszy się opinią producenta i dostawcy wysokiej jakości produktów i usług. Jednocześnie wciąż szukamy sposobów na poprawę wydajności oraz jakości pieców przy zastosowaniu najnowszych osiągnięć i innowacji technicznych dostępnych na rynku. Dążymy do tego, by nasze piece były najbardziej przyjaznym dla środowiska i najbardziej wydajnym produktem na rynku. Naszą przyszłość wiążemy z postępem w zakresie technologii wypalania kawy oraz rozwojem nowych produktów.

    Historia firmy Diedrich Od 1912

    To coś więcej
    niż liczby

    • 39 +lat produkcji pieców do kawy
    • 192 kraje, w których można kupić nasze produkty
    • 89 + zatrudnionych w siedzibie firmy Diedrich

    Przygoda trwa od 1912

    Rodzina Diedrichów już od czterech pokoleń jest związana z branżą kawy specialty.

    • 1912

      Charlotte Diedrich dziedziczy rodzinną plantację kawy na Kostaryce.

    • 1915

      15 marca 1915 roku w Niemczech rodzi się syn Charlotte, Carl Diedrich Sr

    • 1948

      Pracując dla mistrza palenia kawy w starej dzielnicy Neapolu we Włoszech, Carl Sr. uczy się sztuki palenia kawy.

    • 1965

      Carl Diedrich Sr. kupuje farmę kawy w Gwatemali w okolicach Antigui, znanej jako jeden z najwspanialszych regionów dla uprawy kawy. To właśnie w Gwatemali Carl Sr., wykorzystując zdobytą wcześniej wiedzę inżynieryjną, buduje swój pierwszy piec do palenia kawy. Później w pracy na farmie pomagają mu jego trzej synowie Carl Jr., Martin i Stephan Diedrich. Uczą się oni miłości do uprawy kawy oraz płynącego z doświadczenia szacunku dla ciężkiej pracy, jakiej wymaga produkcja doskonałej kawy.

    • 1972

      Rodzina Diedrichów rozpoczyna działalność w Kalifornii dzięki importowi, paleniu i sprzedaży detalicznej kawy z gwatemalskiej farmy. Carl Sr. pali kawę w piecu, który sam zaprojektował i zbudował własnymi rękami. Swoją furgonetką pokonuje prawie 5000 kilometrów, podróżując tam i z powrotem z Kalifornii przez Meksyk do Gwatemali cztery do pięciu razy w roku. W Gwatemali kontroluje sytuację na farmie, a z powrotem zabiera ze sobą szesnaście 70-kilogramowych worków surowych, zielonych ziaren kawy.

    • 1978

      Carl Diedrich Sr. skonstruował i zbudował swój pierwszy piec do kawy na gwatemalskiej farmie w latach sześćdziesiątych. Jego celem było stworzenie pieca dostosowanego do wypalania właśnie tych doskonałej jakości ziaren kawy, którą sam uprawiał. W tamtym czasie podobny sposób myślenia o paleniu kawy zakrawał na herezję; obecnie jednak uważa się to za najlepszy sposób wypalania dobrej jakości ziaren kawy. Pierwszy piec do kawy Carla Sr. był inspiracją dla jego syna Stephana Diedricha, który korzystając z najnowszych osiągnięć technologicznych i inżynieryjnych, tworzy własną, znacznie ulepszoną wersję pieca.

    • 1980

      Stephan Diedrich zakłada firmę Diedrich Manufacturing Inc. Konstruuje najbardziej innowacyjne i najlepsze jakościowo sprzęty do palenia kawy na rynku. Dzięki wcześniejszej pracy dla Boeinga, Stephan jest w stanie wykorzystać swoje umiejętności techniczne do dalszego ulepszenia pieca autorstwa ojca. Stephan uświadamia sobie, że w związku z rozwijającym się rynkiem detalicznym kawy, oraz rosnącym zapotrzebowaniem klientów na kawę specialty, potrzebna jest nowa metoda palenia kawy. W ciągu minionych 70 lat niewiele zmieniło się w technologii palenia. W piecach wciąż królowały palniki atmosferyczne, nierówno rozprowadzające ciepło w obracającym się bębnie, co skutkowało miejscami zimnymi i gorącymi. Nie było możliwości kontroli powietrza przepływającego przez bęben. Dzięki znajomości chłodzonych powietrzem silników samochodowych oraz samolotowych Stephan po raz pierwszy montuje w piecu palniki na podczerwień - te same, które wciąż spotykamy w piecach do kawy firmy Diedrich.

    • 1981

      Piec do kawy IR-12 Diedrich całkowicie zaskakuje branżę. Sposób zaprojektowania oraz elementy nowego pieca pozwalają na wydobycie indywidualnego smaku każdej kawy, a właściwe ustawienie ciepła, przepływu powietrza oraz czasu palenia tworzy optymalne warunki dla każdego rodzaju ziaren. Ta nowa technologia pieców pozwala na pełną kontrolę procesu palenia i wszystkich jego części składowych: uwzględnia różnice wysokości, na jakiej jest uprawiana kawa, techniki uprawy oraz metody obróbki, a także wielkość, gęstość i wilgotność ziaren.

    • 1985

      Stephan tworzy i sprzedaje pierwszy 40-kilogramowy piec do kawy przeznaczony do użytku przemysłowego, wkraczając w ten sposób w całkowicie nowy segment rynku urządzeń do kawy.

    • 1991

      Stephan wraz z żoną Becky przenoszą firmę z Kalifornii do Sandpoint, Idaho, małego, siedmiotysięcznego miasteczka w północno-zachodniej części Stanów Zjednoczonych, gdzie firma wciąż ma swoją siedzibę.

    • 1995

      Stephan sprzedaje pierwszy całkowicie zautomatyzowany piec do kawy – jak na tamte czasy prawdziwy cud techniki.

    • 1996

      Diedrich Coffee, sieć kawiarni założona przez Martina Diedricha, wchodzi na giełdę. Następnie zostaje kupiona przez Starbucksa.

    • 1998

      Stephan Diedrich otrzymuje nagrodę stowarzyszenia SCAA (Specialty Coffee Association of America) “Najlepszy nowy produkt'' za swój innowacyjny IR-12 – zautomatyzowany piec do kawy. W okresie krótszym niż dwadzieścia lat Stephan i jego żona Becky przemienili Diedrich Manufacturing, Inc., które narodziło się w rodzinnym garażu w Costa Mesa, Kalifornia, w jedną z pierwszych na świecie wytwórni urządzeń do palenia kawy.

    • 2005

      Rodzina Diedrichów otrzymuje nagrodę SCAA za całokształt działalności – nagroda ta wcześniej powędrowała już do kilku autorytetów z tej branży, wśród nich do założyciela Starbucksa Jerry'ego Baldwina, Alfreda Peeta, George'a Howella oraz doktora Ernesto Illy'ego.

    • 2010

      Stephan po raz drugi otrzymuje od Stowarzyszenia SCAA nagrodę ,,Najlepszy nowy produkt'' – tym razem za IR-1.

    • 2012

      Nowy dyrektor generalny, Michael Paquin, dołącza do zespołu Diedrich Manufacturing. Ma on zdobyte w branży samochodowej duże doświadczenie w produkcji rynkowej oraz kierowaniu przedsiębiorstwem.

    • 2016

      Dyrektor generalny Michael Paquin wraz z grupą prywatnych inwestorów odkupuje Diedrich Manufacturing od Stephana i Becky Diedrichów i zmienia nazwę firmy na Diedrich Roasters, LLC.

    • 2017

      Diedrich Roasters wypuszcza na rynek CR-35, który zapoczątkowuje nową serię przemysłowych pieców do kawy i staje się jednym z najpopularniejszych tego typu urządzeń przeznaczonych do palenia kawy specialty na świecie.

    • 2019

      Michael Paquin przechodzi na emeryturę, lecz pozostaje członkiem zarządu. Karl Schmidt zostaje mianowany nowym dyrektorem generalnym Diedrich Roasters. Na przestrzeni ostatnich 30 lat Karl stał się rozpoznawalnym liderem w przemyśle kawowo-kakaowym. Karl jest sprawdzonym liderem z jasną wizją firmy, skoncentrowanym na kliencie, z głęboką znajomością branży oraz światowej klasy wiedzą inżynieryjno-konstrukcyjną. Jego wizja tego, w jaki sposób technologia palenia kawy oraz innowacje będą wykorzystywane i odbierane przez klientów na całym świecie, jest niezwykle cenna.

    • OBECNIE

      Dziś Diedrich Roasters jest znany z produkcji ręcznie robionych produktów oraz wysokiej jakości usług. W ciągu ostatnich dziesięciu lat firma odnotowała olbrzymi, ponad trzykrotny wzrost – co przypisuje się w większości naszemu oddaniu kawie specialty i ciągłemu rozwojowi technologicznemu, dzięki któremu wychodzimy naprzeciw obecnym potrzebom. Diedrich sprzedaje dziś wyspecjalizowane zautomatyzowane i niezautomatyzowane modele pieców do kawy firmom na całym świecie – ponad połowa produktów trafia do krajów innych niż Stany Zjednoczone. Piece Diedrich mogą pomieścić od 250 gram do 280 kilogramów kawy czy kakao, a nasi eksperci są w stanie określić i dostarczyć kompleksowe rozwiązania handlowe dostosowane do Twoich potrzeb.

      W Diedrichu w dalszym ciągu udoskonalamy nasze systemy. Obecnie pracujemy nad rozwiązaniami technologicznymi, razem z firmami takimi jak Amazon, w celu polepszenia terminowości oraz dokładności dostarczanych informacji. Mistrzowie palenia kawy powinni mieć dzięki temu lepszy wgląd w zmiany, zachodzące w kawie w czasie rzeczywistym, a także uzyskać możliwość lepszej kontroli procesu palenia.